Yönetmen Şerif Gören, İstanbul’da tedavi gördüğü Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
22 Kasım’da evindeki merdivenlerden düşerek başını yere çarpan 80 yaşındaki Gören, kaldırıldığı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde entübe edilmiş veyoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyordu.
Türk sinemasını önemli ölçüde etkileyen toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağını oluşturan başlıca yönetmenlerden olan Gören’in vefat haberini, Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyurdu.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MESAJ YAYINLADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı X’ten yaptığı açıklamada, “Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran, usta yönetmen Şerif Gören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Sanat dünyamızda bıraktığı eşsiz iz ve emekleri daima hatırlanacaktır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sinema camiamıza başsağlığı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
SİYAD’TAN BAŞ SAĞLIĞI
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) da “Sinemamızın çok değerli yönetmeni, Yol, Derman, Katırcılar, Almanya Acı Vatan, Sen Türkülerini Söyle, Polizei, Kurbağalar, Tomruk, Yılanların Öcü, Firar, Beyoğlu’nun Arka Yakası ve daha nice unutulmaz filme imza atan sevgili Şerif Gören’i kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.” açıklamasını paylaştı.
NAZİF TUNÇ: FİLMLERİ BÜYÜKTÜ KİMSE İNKAR EDEMEZ
Yönetmen ve yapımcı Nazif Tunç ise sosyal medya hesabından, şu ifadelerle üzüntüsünü dile getirdi:
Bu dünyaya gelmek, gitmek içinmiş. Gelen duramıyor. Her şey ölümlü. Çok azı da yetenekleriyle, eserleriyle, yaptıklarıyla kalırlar. Sonsuza kadar anılacaklardan biridir Şerif Gören. Ne mutlu ona. Kendi de mütevaziydi, yolu da mütevaziydi. Filmleri büyüktü kimse inkar edemez.
ŞERİF GÖREN
Türk sinemasının bol ödüllü filmlerine imza atan Şerif Gören, 14 Ekim 1944’te Yunanistan’ın İskeçe şehrinde doğdu.
1956’te kazandığı bursla Türkiye’ye gelerek İstanbul Erkek Lisesi’nde okuyan Şerif Gören, 1962’de kurgucu olarak işe başladığı Erman Film Stüdyosu ile sinemaya ilk adımını attı.
Filmlerinin belirgin özelliği olan hızlı kurgu anlayışını burada kurgucu olarak çalıştığı dönemde kazandı.
TÜRK SİNEMASINA FİLMLERİYLE İZ BIRAKTI
Şerif Gören, Türk sinemasının dönüm noktasına “Yılanların Öcü”, “Derman”, “Umut” ve “Yol”, “Köprü”, “Katırcılar”, “Derman” ve “Almanya Acı Vatan” gibi filmlerle imza attı.
Şerif Gören, 1974’te, çekimin ilk günlerinde Yılmaz Güney’in tutuklanması üzerine ‘Endişe’nin yönetmenliğini üstlendi. Bu ilk filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan Gören, senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı ‘Yol’ ile Cannes Film Festivali’nde ‘Altın Palmiye’ ödülünü kazanarak büyük başarı elde etti.
Aslı Didari
Yazar
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025